duminică, 9 noiembrie 2008

Mashup

Cautam informatii pe google am invatat un nou cuvant Web 2.0.
Mashup - aplicatie web ce integrazeaza date din surse multiple(definitie Wikipedia). Cuvantul inseamna a combina linia melodica a unui cantec cu mai multe voci pentru a scoate un nou cantec.
Un mashup este format din mai multe si variate componente, widgets, diferite servicii cu scopul de a produce un mod nou si interesant de mixare si accesare a informatiei. Astfel ia nastere ceva unic din combinatia unor informatii
relativ independente.
Abilitatea de a crea mashups pentru a agrega si integra date cu ajutorul serviciilor web devine una din caracteristicile de baza Web 2.0. Deja nume ca Joining Dapper, Teqlo, Yahoo! Inc., Orchestr8 LLC, Microsoft au scos pe piata Popfly. Ce este Popfly? Un tool ce permite utilizatoriilor obisnuiti(non-tehnici) de a asambla si imparti mashups, gadget-uri, pagini si aplicatii web folosing o interfata programabila.
Modul de functionare: se iau blocuri de cod, se pun intr-o pagina de Popfly Creator si se conecteaza intre ele. Blocurile sunt module scrise in JavaScript ce se conecteaza la diferite servicii web. Nivele de prezentare pot
fi scrise in AJAX, DHTML sau Seilverlight. In prezent sunt peste 400 de astfel de blocuri disponibile pentru servicii web ca Digg, Facebook, Flickr, Windows Live Spaces and YouTube.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire